IJslandse Paarden

 

IJslandse Paarden grazen sinds de jaren '80 van de vorige eeuw in een bescheiden aantal op het landgoed. Destijds is het Europese oerpaard geintroduceerd door een groepje enthousiastelingen die met de familie Waller een huurovereenkomst had gemaakt voor het beweiden van de weilanden rondom het huis. 

 

Sinds de familie in 2005 is komen wonen op de Tangh en de dochters altijd al droomde van eigen paarden zijn er IJslanders aangeschaft. Eerst alleen voor de recreatie en vanaf 2010 ook om een mooie foklijn uit te zetten. In 2011 werd het eerst gefokte veulen op de Tangh geboren met de IJslandse naam Fjóla E. frá Tungustödum. De stalnaam Tungustadir betekent in het IJslands 'stal van de Tangh'. 

 

De eerste IJslanders van de familie waren Hekla frá Bakkakotí en Gunnar van het Platteland. Hieronder vind je een kleine opsomming van de IJslanders die op dit moment in het bezit zijn van de familie.

 


Gullsol frá Torfunesi

 

Gullsól is sinds het voorjaar van 2021 bij ons eigenlijk met als doel om verkocht te worden. Al snel bleek Annet een erg goede klik met haar te hebben en heeft zij haar verder door gereden en op wedstrijden uitgebracht. Als hoogtepunt werden ze in 2022 eerste op de Nederlandse Kampioenschappen in de vijfgangen sportklasse C. Op dit moment is Gullsól met zwangerschapsverlof want in 2023 verwachten we van haar een veulen van Hersir frá Lambanesi.

 

Geslacht: Merrie

Geboren: 2010

Vader: Sveinn-Hervar frá Þúfu í Landeyjum

Moeder: Gletta frá Torfunesi


Leikur frá Eyri

 

Leikur is sinds eind 2021 in het bezit van Sara en ze zijn al een erg goed team gebleken. Leikur valt op door zijn grote ruime bewegingen en goede gangkwaliteit. In het afgelopen wedstrijd seizoen zijn ze samen begonnen en hebben de eerste drempel voor de sport A gereden.

Deze  knappe vos is op IJsland gekeurd als hengst boven een 8 voor exterieur met maar liefst een 9 voor bovenlijn & kruis.

 

Geslacht: Ruin

Geboren: 2013

Vader: Glodafeykir frá Halakoti

Moeder: Von frá Eyri


Gylling frá Tungustöðum

 

Gylling is een jonge merrie uit de bekende Hringur frá Fossi en de merrie Ísafold die een aantal jaar in ons bezit is geweest. Gylling ontwikkeld zich tot een grote merrie met veel draf en tölt en een toegankelijk karakter.

 

Geslacht: Merrie

Geboren: 2020

Vader: Hringur frá Fossi

Moeder: Ísafold frá Ævintýri


Hilmir frá Tungustöðum

 

Hilmir is een zoon van de bekende hengst Hringur frá Fossi (gekeurd met 8,78 voor verrichtingen) die onder meer ook de vader is van Safír frá Mosfellsbæ (10 voor draf) en Blikar frá Fossi (8,51 totaal). We verwachten dan ook dat Hilmir met zulke ouders een belofte voor de toekomst is.

 

Geslacht: Hengst

Geboren: 2020

Vader: Hringur frá Fossi

Moeder: Bylgja frá Skipaskaga


Gína frá Tungustöðum

 

Gína is een dochter uit het eerst gefokte veulen uit onze fokkerij: Fjóla. Ze is uitgegroeid tot een grote stabiele merrie. Ze is aan de hand gekeurd met 7,94. Gína heeft haar basis opleiding afgerond en zal na het afspenen van haar veulen Tígla verder doorgereden worden.

 

Geslacht: Merrie

Geboren: 2017

Vader: Mökkur van de Waaldijk

Moeder: Fjóla E. frá Tungustödum


Boðni frá Sælandi

'In memoriam'

 

Is sinds de zomer van 2019 bij ons, ondertussen het rij- en wedstrijdpaard van Sara. Met zijn lange manen en diepbruine kleur is het een mooie verschijning.

 

Geslacht: Ruin

Geboren: 2011

Vader: Jarl frá Miðkrika

Moeder: Brynja frá Möðruvöllum


Glenna frá Wolfshoek

 

Glenna is een achtjarige vierganger merrie. Ze heeft veel uitstraling en expressie in de gangen. Ze is aan de hand gekeurd met 7,97 waarbij haar ruime en hoge bewegingen genoemd werden. In 2021 heeft Glenna bij ons een veulen gekregen: Tildra fra Tungustödum. Inmiddels is ze weer in training en wordt ze gereden door Sara.

 

Geslacht: Merrie

Geboren: 2014

Vader: Hrafn vom Schloßberg

Moeder: Kýrunn-Forysta frá Stónas

 


Vaskur frá Tungustöðum

 

Vaskur is onze eerste zoon van Bylgja. Voorjaar 2022 is hij aan de hand gekeurd met de mooie score van 8,03 en bovengemiddeld voor verrichtingen. Vaskur valt op door zijn soepele bewegingen maar ook door zijn bijzonder prettige karakter.

Vanaf volgend jaar zal de opleiding van Vaskur starten.

 

 

Geslacht: Hengst

Geboren: 2019

Vader: Kinnskær frá Selfossi

Moeder: Bylgja frá Skipaskaga


Gunnar van 't Platteland

 

Onze pater familias, het oude rijpaard van Rachel van Doesburg. Gunnar is onze vaste stabiele waarde al is deze vos zijn streken nog niet helemaal kwijt maar dat is hem gegund. Als gezelschap of oppas opa voor de veulens vervult hij nog heel belangrijke taken in onze kudde.

 

Geslacht: Ruin

Geboren: 1994

Vader: Ás frá Kópavogi

Moeder: Drífa frá Ketilsstöðum


Ronja frá Grenivik

 

Ronja is onze nieuwe belofte voor de fokkerij. Na haar komst in het najaar van 2021 en zorgvuldige training door Tom Buijtelaar, is ze in de zomer van 2022 op de fizo keuring voorgesteld door Þórður Þorgeirsson. Hier behaalde ze de prachtige score van 8,23 (8,14 exterieur en 8,27 verrichtingen met een 9 voor stap). Ronja valt op door haar souplesse en zuivere takt in de gangen en haar buitengewoon prettige karakter. Op dit moment mag Ronja even bijkomen van een druk jaar en wordt ze recreatief gereden tot ze volgend jaar ingezet zal worden in onze fokkerij.

 

Geslacht: Merrie

Geboren: 2015

Vader: Spuni frá Vesturkoti

Moeder: Tinna frá Grenivik


Títus frá Tungustöðum

 

Títus is onze derde zoon van Bylgja en de bekende hengst Framherji frá Flagbjarnarholti. Framherji is gekeurd met een 9 voor tölt en draf en heeft al meerdere hoog gekeurde nakomelingen. Títus deed op de veulenkeuring al een stap in de goede richting en werd op het Fokkerij Event 2021 uitgeroepen tot beste hengstveulen én dagkampioen.

 

Geslacht: Hengst

Geboren: 2021

Vader: Framherji frá Flagbjarnarholti

Moeder: Bylgja frá Skipaskaga


Fennir frá Efra-Núpi

 

Fennir is sinds december 2022 bij ons en geïmporteerd uit IJsland. Deze vrolijke 5 jarige ruin gaat samen met Sara op ontdekkingsreis. We verwachten dat Fennir een ontzettend leuk rijpaard wordt.

 

Geslacht: ruin

Geboren: 2017

Vader: Tindur frá Efri-Pverá

Moeder: Snaedis frá Efra-Núpi


Hjördis frá Árbakka

 

Hjördis is sinds voorjaar 2022 in ons bezit en het wedstrijd paard van Annet. Ze is een grote en stabiele merrie met veel tölt. Op IJsland is ze gekeurd met 8,11 voor exterieur en 8 of 8,5 voor alle gangen buiten de telgang.

 

Geslacht: merrie

Geboren: 2009

Vader: Hjörtur frá Holtsmúla

Moeder: Gydja frá Mödrufelli


Bylgja frá Skipaskaga

 

Bylgja is onze top fokmerrie. Ze is op IJsland gekeurd met 8.51 voor exterieur en 8.28 totaal. Tot nu toe heeft ze ons drie mooie hengstveulens gegeven. De oudste, Vaskur (V: Kinnskær frá Selfossi) is voorjaar 2022 aan de hand gekeurd met 8,03 en bovengemiddeld voor verrichtingen.

In 2023 verwachten we van Bylgja een veulen van Moli frá Skridu.

 

Gelacht: Merrie

Geboren: 2003

Vader: Gári frá Auðsholtshjáleigu

Moeder: Kvika frá Akranesi