Mei 2023

 

Wijndomein De Tangh is een feit; eind april zijn de eerste 2.500 wijnstokken geplant in de voorweide van het gelijknamige landgoed.

 

Waar tot eind 19e eeuw tabaksplanten in dezelfde voorweide stonden is nu een begin gemaakt van een hopelijk lange wijntraditie. Met een zuidhelling en geoptimaliseerde bodemgesteldheid verwachten wij onze eerste oogst in 2024.

 

Met de resistente rassen Merlot Khorus, Sauvignon Gris, Monarch, Muscades en Cabernet is onze ambitie om 100% biologische wijn te gaan produceren. 


December 2022

 

Op 1 december 2022 is de boerderij en tabaksschuur van Utrechtsestraatweg 102 in Rhenen toegevoegd aan landgoed De Tangh.

 

Hiermee maakt na 90 jaar een cultuurhistorisch waardevolle tabaksschuur wederom deel uit van het landgoed. In 1932 werd een van de laatste tabaksschuren afgebroken die destijds aan de voet van de huidige voorwei pal aan de Utrechtsestraatweg stond.

 

Er zijn plannen om de tabaksschuur uit 1832 op nr. 102 weer in oude luister te herstellen. Met de gemeente Rhenen worden plannen en toekomstige bestemming(en) uitgewisseld. Vooralsnog zal de huidige agrarische bestemming in stand blijven en worden ingezet voor paarden, koeien en schapen houderij/beweiding.

 


Mei 2022

 

Onze eigengefokte merrie Gína frá Tungustodum heeft een prachtig merrieveulen gekregen; Tígla frá Tungustodum.

 

M: Gína frá Tungustodum

 

V: Gigjar frá Audsholtshjáleigu


December 2021

 

Wij wensen iedereen hele fijne feestdagen en een gezond 2022.

 

We kijken enorm uit naar een sportief jaar met veel cursussen en wedstrijden. 

 

 

 


Juli 2021

 

Op 2 juli is onze Bylgja bevallen van een prachtig bruin hengstveulen: Títus frá Tungustödum.

 

M: Bylgja frá Skipaskaga

 

V: Framherji frá Flagbjarnarholti


Mei 2021

 

Babynieuws op de Tangh! Op 24 mei is onze Glenna bevallen van een prachtig wildkleur bruin merrieveulen: Tildra frá Tungustödum.

 

M: Glenna frá Wolfshoek       

 

 V: Framherji frá Flagbjarnarholti


Februari 2021

 

In samenspraak en in samenwerking met de Bosgroepen Midden Nederland zijn er een aantal bosbeheer projecten geïdentificeerd op De Tangh en inmiddels al ter hand genomen.

 

  • aanplant met rijkstrooiselsoorten van het stuk kaalslag van een voormalig fijnsparrenbosaan de Utrechtsestraatweg; door droogte en het insect ‘letterzetter’ was dit areaal bos sterk verzwakt en leverde ook gevaar op voor het fietspad aan de Utrechtsestraatweg.
  • aanplant met rijkstrooiselsoorten van een perceel kaalslag van een voormalig monocultuur douglas bos; dit betreft het perceel noordelijk op De Tangh. In verband met aanbrengen diversiteit en tegengaan monocultuurontwikkeling is besloten dit areaal te kappen en te vervangen door diverse loofboom aanplant.
  • terugzetten van eiken en aanplant van hazelaar van een gedeelte van het eikenhakhoutbos (de gedeelten die circa 25 jaar geleden zijn bijgeplant).

 

De Bosgroepen zijn onafhankelijke coöperatieve verenigingen van en voor eigenaren van bos en natuurterreinen. Zij adviseren en ontzorgen de leden bij het duurzaam beheer van bos en natuur. De expertise van de Bosgroepen richt zich op alle onderdelen van het beheer: van onderzoek, advies en het opstellen van een beheer- of projectplan tot de uitvoering in het veld. De Unie van Bosgroepen is de overkoepelende organisatie van de Bosgroepen. De Unie bundelt subsidieaanvragen en is spreekbuis naar de rijksoverheid (in veel gevallen de provincie). Ook in het geval van de bosbeheer projecten op De Tangh coördineert de Bosgroepen naar de provincie Utrecht ten behoeve van realisatie en uitvoering van de genoemde projecten.


Januari 2021

 

Jaarlijks ruim 40.000 ton CO2 opgeslagen door natuur in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

In opdracht van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug hebben 15 studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein onderzoek gedaan naar CO2. Ze zochten uit hoeveel CO2 wordt opgeslagen door het groen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, hoe we de opslagcapaciteit kunnen laten groeien en hoe de eigenaren van de natuurgebieden deze waarde kunnen verzilveren.

De eigenaren van de bossen en de natuurgebieden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug leveren zogenaamde ecosysteemdiensten. Ecosysteemdiensten zijn diensten die door de natuur aan mensen worden geleverd. In het geval van Nationaal Park zijn dit naast CO2-opslag onder andere verkoeling (tegen hittestress), waterzuivering en bestuiving van gewassen door insecten.

Het gepubliceerde stuk vind je hier.

 


December 2020

 

Ter ere van het 100-jarige bestaan van landgoed De Tangh is een boek uitgegeven in december 2020 met de titel 'Genius Loci'. Dit boek is een beschrijving over de ontstaansgeschiedenis van De Tangh met een overstijgend thema: de unieke plaats en locatie van het landgoed.

 

Stichting In Arcadië heeft in opdracht van Stef van Doesburg onderzoek gedaan naar o.a. de historische tuin- en parkaanleg van landgoed De Tangh en meegewerkt aan deze publicatie.

 

Het boek is in een kleine oplage in eigen beheer gedrukt en is niet te koop in de boekhandel. Een exemplaar kost €45,- excl. verzendkosten. Mocht u geïnteresseerd zijn in dit boek, dan kunt u dat via het contactformulier laten weten.

 

 


Oktober 2020

 

Sinds 1 oktober is het Landgoed rondom het woonhuis niet meer publiekelijk toegankelijk. Door de enorme toestroom van dagjesmensen en mountainbikers was de veiligheid van eigendommen niet meer te waarborgen.